Dlaczego pizza domowa, tak bardzo różni się od tej z pizzerii? Otóż odpowiada za to piec. Piekarnik domowy sprawia, że pizza traci swoje walory smakowe, pomimo że wszystko zostało wykonane według przepisu. Natomiast ważnym aspektem jest też odpowiednia temperatura i czas. Piekarnik może osiągnąć tylko 250 stopni Celsjusza, a idealna pizza powinna być pieczona w 400, a nawet 500 stopniach.
W jakiej temperaturze piec pizzę?
Aby pizza stała się idealna, należy ją piec przez krótki czas w wysokiej temperaturze. Jeżeli będzie pieczona zbyt długo, w niskiej temperaturze, ciasto może wyjść zbyt suche. W jakiej temperaturze ją piec? Zależy to od grubości ciasta. Grubsze powinno piec się dłużej, natomiast cieńsze, potrzebuje mniej czasu. Fani pizzy neapolitańskiej, mogą ją upiec w domu już w 1,5 minuty. W ilu stopniach piec pizzę? W około 400-500 stopniach. Taką temperaturę można uzyskać tylko, dzięki odpowiedniemu piecowi, czy innemu urządzeniu, który jest w stanie rozgrzać się do takiej temperatury.
Piec do pizzy
Chcąc odtworzyć pizzę, taką, jaka podawana jest we włoskich restauracjach, należy zaopatrzyć się w odpowiedni piec do pizzy. Dzięki niemu ciasto jest odpowiednio chrupkie i puszyste, a składniki dobrze upieczone. Piekarnik nie wypieka dokładnie pizzy z każdej strony, natomiast piec do pizzy (zob. https://iguanasklep.pl/branze/pizzeria/piece-do-pizzy), z każdej strony opieka tak samo. Dzięki temu ciasto nie staje się jednocześnie zarumienione i surowe. Nie ma możliwości upieczenia idealnej pizzy bez pieca. Na rynku jest wiele pieców do wyboru. Zarówno tych, które są opalane drewnem, jak i te, które zasila gaz.
Pieczenie na kamieniu do pizzy
Kamień do pizzy sprawia, że czas pieczenia pizzy jest znacznie skrócony, a ciasto jest idealnie chrupkie. Dlaczego? Kamień zabiera wilgoć i rozprowadza ciepło równomiernie po pizzy. Pieczenie na blaszce jest ryzykowne. W ten sposób można spalić pizzę, która jednocześnie jest niedopieczona w miejscu, gdzie znajdują się składniki. W tym momencie można pomyśleć, o zwiększeniu temperatury, ale jest to niezgodne z włoskim wypiekaniem pizzy. To, co wyróżnia pizze wypiekaną na kamieniu to smak. Wystarczy spróbować pizzy pieczonej na kamieniu tylko raz, a można poczuć ogromną różnicę.
Aby uzyskać pizzę taką jak we włoskiej pizzerii, trzeba zadbać o odpowiedni czas i temperaturę. Idealnie będzie piec przez 1,5 minuty w 400-500 stopniach, natomiast taką temperaturę można uzyskać tylko poprzez odpowiedni piec do pizzy, a pizza powinna być pieczona na kamieniu do pizzy. Pizza pieczona w piekarniku różni się diametralnie w smaku od tej z pieca.