Kawiarnie i cukiernie kuszą deserami lodami, ale warto postarać się, by nasze menu czymś się wyróżniało – jakością składników i oryginalnym menu. Możesz wprowadzić do oferty domowe lody, torty urodzinowe czy też usługi cateringowe na imprezy.
Urozmaicona oferta kawiarni
Domowe desery, naleśniki na słodko, gofry z czekoladą lub owocami i bitą śmietaną to marzenie niejednego łasucha. Możesz skusić miłośników słodkości na wizytę w Twojej kawiarni wieloma pomysłami – zainwestuj w solidne sprzęty jak maszyna do lodów czy naleśnikarka albo wydajna profesjonalna gofrownica. Prezentujemy kilka urządzeń, które mogą się przydać w kawiarni oraz cukierni.
Ciekawe menu kawiarni lub cukierni
Najważniejsze jest menu – w kawiarniach i cukierniach bywa ono bardzo podobne do siebie. Nie brakuje szarlotek, croisstantów, drożdżówek czy serników oraz lodów, dlatego zainwestuj w dobrej jakości piec i akcesoria do ciast oraz profesjonalną maszynę do lodów. Warto zainwestować także w inne sprzęty – jak gofrownica czy akcesoria do dekorowania ciast i tortów. Maszyna do lodów to nie wszystko – wiele osób woli sorbety lub smoothies owocowe.
Nie tylko na słodko – przekąski wytrawne i alternatywa dla cukru
Poza tym warto zadbać o tych, którzy nie przepadają lub nie mogą jadać deserów – wprowadź do menu ciasta bez cukru, lody warzywno-owocowe, soki wyciskane oraz przekąski wytrawne. Na przykład naleśnikarka lub gofrownica pozwoli przygotować smaczny i oryginalny lunch w różnych wersjach – na słodko lub na słono. Do wyboru jest szeroka oferta sprzętów i urządzeń – wyciskarka do soków i blender do smoothie oraz koktajli to podstawa.
Maszyna do lodów
Wspaniałe lody produkowane wedle sprawdzonej receptury to podstawa kawiarni lub cukierni. Lody bez sztucznych barwników, dodatków i konserwantów oraz zdrowe sorbety przygotujesz bez problemu, a także urozmaicą one menu. Do lokalu warto zainwestować w profesjonalne urządzenia i sprzęt o dużej wydajności i pojemności – maszyna do lodów będzie intensywnie użytkowana, dlatego powinna być odporna na uszkodzenia i pojemna.
Gofrownica i naleśnikarka
Naleśniki oraz gofry mogą być przyrządzane zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Takie urządzenia pozwolą przygotować smaczne i zdrowe przekąski, idealne m.in. na lunch albo na śniadanie. W obu przypadkach ważna jest między innymi wydajność, solidne wykonanie, moc urządzenia oraz pojemność. Takie urządzenia będzie można eksploatować codziennie, będą odpowiednie do lokalu gastronomicznego pracującego na wysokich obrotach.