Produkty BIO zadomowiły się na dobre w wielu sklepach. Wiele osób chętnie je kupuje, a inne raczej omijają – z czego to wynika? Oczywiście rolę odgrywa tu między innymi jakość, dostępność oraz cena. Czy tego typu żywność musi być droga i czy warto jest ją kupować? Przeczytaj ten artykuł, a znajdziesz odpowiedzi na te pytania i wiele innych!
Żywność BIO, czyli jaka?
Żywność BIO, żywność ekologiczna, żywność naturalna – co to właściwie znaczy? W rzeczywistości produkty określane w ten sposób nie zawsze posiadają odpowiedni certyfikat. To właśnie on czyni dany artykuł BIO, czyli poświadcza, że pochodzi on z ekologicznej uprawy lub hodowli, która odpowiada standardom Unii Europejskiej.
Tzw. eurolistek, czyli Europejski Certyfikat Ekologiczny, to gwarancja wysokiej jakości żywności. Oznaczone nim produkty są wytwarzane w sposób sprzyjający zdrowiu konsumenta oraz maksymalizujący oferowane przez nie wartości odżywcze. Zwierzęta w hodowlach ekologicznych są lepiej traktowane, a ich pasze nie zawierają sztucznych dodatków i antybiotyków. Gwarantuje to ich prawidłowy rozwój oraz pomaga zachować równowagę w ramach lokalnych ekosystemów. Sprawia też, że produkty zwierzęce pochodzące z tego typu hodowli smakują lepiej i są bardziej wartościowe.
Ekologiczne uprawy roślin nie stosują z kolei pestycydów oraz nawozów sztucznych, szczególnie tych zawierających duże ilości azotu. Wyhodowane w ich ramach rośliny nie są też „ulepszane” za pomocą barwników, emulgatorów oraz konserwantów w takim samym stopniu, jak ma to miejsce w przypadku pozostałych owoców i warzyw. Sprawia to, że posiadają one bardziej naturalny smak i aromat oraz oferują więcej korzyści dla ludzkiego organizmu.
Produkty BIO – czy warto?
BIO produkty są powszechnie dostępne, ale nie wszyscy decydują się na ich zakup. W dużej mierze jest to kwestia ceny, która potrafi być znacząco wyższa niż w przypadku pozostałych artykułów. Są jednak pewne argumenty, które przemawiają na rzecz kupowania ekologicznej żywności. Dlaczego czasem warto się na nią zdecydować?
Po pierwsze, produkty BIO zawierają więcej witamin i wartościowych składników odżywczych. Włączenie ich do diety sprawi, że nasz organizm otrzyma solidną dawkę zdrowia. W konsekwencji może to przełożyć się na lepsze samopoczucie i większą ilość energii. Wiele osób zachwala również naturalne smaki i aromaty, którymi cechują się artykuły wyprodukowane w ekologiczny sposób. Ich wygląd nie jest poprawiony za pomocą sztucznych barwników, więc czasem wyglądają mniej atrakcyjnie, lecz to jedynie pozory – w rzeczywistości kryją w sobie wiele zalet. Alergików z pewnością ucieszy fakt, że prostszy skład produktów BIO oznacza mniejszą szansę na wywołanie przez nie reakcji alergicznej.
Druga kwestia dotyczy sposobu wytwarzania ekologicznej żywności. Jest on o wiele mniej inwazyjny, co przekłada się na mniejsze szkody dla środowiska naturalnego. Kupowanie produktów BIO wspiera odpowiedzialne rolnictwo i hodowlę, które nie zatruwają natury za pomocą chemikaliów oraz innych zanieczyszczeń.
Jeśli czasem kupimy żywność ekologiczną, to nie obciąży to w znaczący sposób naszego portfela, a jednocześnie pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie oraz przyrodę. Daj produktom BIO szansę, a nie pożałujesz tej decyzji!