Warzywa i owoce to podstawa zdrowej diety. Dziś możemy je kupować w sklepach i supermarketach przez cały rok, urozmaicając swoją dietę. Okazuje się jednak, że kupne produkty nie zawsze są tym, co najlepsze dla naszego organizmu. Pryskane pestycydami, pełne chemii i nawozów zawierają szkodliwe dla człowieka substancje. Bezpieczniej i zdrowiej jest więc zastąpić owoce i warzywa z supermarketu tymi swoimi z ogródka lub szklarni. Dlaczego? Co sprawia, że te pochodzące z własnych upraw są szczególnie zdrowe?
Czy warzywa i owoce mogą być niezdrowe?
Wiedza o tym, że wysokoprzetworzona żywność, a także ta instant negatywnie wpływa na organizm, jest powszechna. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę, że szkodliwe dla zdrowia mogą być też owoce i warzywa, które powszechnie uważa się za cenne źródło witamin, minerałów, mikro- i makroelementów. Dzieje się tak dlatego, że producenci, chcąc zapewnić im idealny wygląd, uprawiają je z wykorzystaniem dużej ilości chemii. Dla zdrowia szczególnie niebezpieczne są pestycydy. Ich zadaniem jest zwiększenie ilości plonów poprzez zwalczanie szkodliwych i niepożądanych dla roślin organizmów takich jak grzyby, owady, chwasty, larwy, roztocza ślimaki, wirusy. Pestycydy sprawiają też, że w supermarketach możemy kupować idealne warzywa i owoce – bez plamek, soczyste, o perfekcyjnym kształcie. Ujemnym skutkiem masowego stosowania pestycydów jest jednak ich negatywny wpływ na zdrowie. Spożywane wraz z owocami i warzywami mogą nasilać lub zapoczątkować procesy rakotwórcze i neurotoksyczne, zaburzają regulację hormonalną i enzymatyczną.
Ambasadorka firmy Szklarnie z Runowa: Katarzyna Błażejewska-Stuhr
Co możemy zrobić, aby jeść zdrowe warzywa i owoce?
Owoce i warzywa powinno się jeść codziennie. Zgodnie z zaleceniami WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) ich dzienna dawka musi wynosić 400 gram. Warto jednak sięgać po produkty zdrowe i bezpieczne. Pewność, że takie są, dają nam tylko własne uprawy. Stąd też szklarnie ogrodowe cieszą się tak dużą popularnością. Uprawiać można w nich owoce, warzywa i zioła bez pestycydów, sztucznych nawozów i substancji szkodzących zdrowiu. Co więcej, szklarnie ogrodowe pozwalają cieszyć się świeżymi plonami częściej niż raz w roku – co jest ich znaczną przewagą nad uprawami ogrodowymi. Plony przy uprawach szklarniowych zbiera się nawet kilka razy w roku, a przez to warzywa i owoce bez pestycydów można mieć niemal przez cały rok w domowej spiżarni.
Szklarnie ogrodowe – możliwość w pełni kontrolowanych upraw
Własne szklarnie ogrodowe to coraz częstsza forma zaopatrywania domowych spiżarni i lodówek. Solidny szklany model od Szklarni z Runowa pozwoli na uprawy zarówno najpopularniejszych warzyw, jak i ziół, a także krajowych i egzotycznych owoców. Wbrew pozorom szklarnie ogrodowe nie są dużym wydatkiem, szczególnie jeśli przeanalizuje się zalety wynikające z jej posiadania. Rośliny w nich uprawiane nie są narażone na przymrozki, opady czy silny wiatr – mają więc optymalne warunki do wzrostu i wydają dorodne plony bez użycia sztucznych substancji wspomagających. Dodatkowo utrzymywanie prawidłowego poziomu temperatury i wilgoci sprawia, że nie trzeba stosować preparatów chroniących przed grzybami, a także przed kwaśnym deszczem czy zanieczyszczeniami drogowymi. Wszystko to sprawia, że warzywa, zioła i owoce ze szklarni są o wiele smaczniejsze i bezpieczniejsze niż te kupowane na targach, w sklepach czy supermarketach.