Płyty indukcyjne są wydajne, szybkie, bezpieczne i ekonomiczne. Należą do technologicznej czołówki w dziedzinie gotowania. Choć na pierwszy rzut oka wyglądają tak samo, mogą wyróżniać się wieloma cechami, funkcjami i zaletami, które sprawiają, że przygotowywanie Twoich ulubionych potraw jest tak proste i przyjemne. Jak wybrać model, który będzie dla nas najlepszy?
Komfort i bezpieczeństwo
Elektromagnetyczna indukcyjna obróbka cieplna zapewnia maksymalny komfort podczas gotowania. Gdy raz spróbujesz indukcji, nie będziesz chciał niczego innego. Gama płyt indukcyjnych jest naprawdę szeroka. A poszczególne modele różnią się od siebie wyposażeniem, wydajnością i wymiarami. W porównaniu z płytami ceramicznymi, gotowanie na indukcji jest nieporównywalnie bardziej ekonomiczne.
Główną istotą indukcji jest silne pole elektromagnetyczne. Cewka indukcyjna w płycie grzewczej jest aktywowana tylko przez dotknięcie dna naczynia, gdy płyta jest włączona. Płyta indukcyjna nagrzewa się więc tylko w miejscu, gdzie dotyka jej dno. To gwarantuje, że żadna energia nie jest marnowana. Całe ciepło jest efektywnie wykorzystywane tylko tam, gdzie jest jego miejsce.
60 cm – czyli rozmiar ma znaczenie
W ofercie na rynku spotkasz wiele modeli zaczynających się od szerokości 30 cm, które są odpowiednie dla mniejszych gospodarstw domowych lub osób indywidualnych. Najczęściej spotykany jest jednak rozmiar to 60 cm. Jest idealny dla gospodarstw domowych składających się z 4 do 5 osób.
Funkcje, które ułatwiają gotowanie
Zastanów się, czego potrzebujesz w płycie indukcyjnej? Czy wystarczą ci podstawowe funkcje, a może potrzebujesz czegoś więcej. Chciałbyś poszerzyć i połączyć strefy gotowania, obsługiwać funkcję za pomocą wygodnego suwaka? Przykładem takich rozwiązań jest płyta Electrolux EIV634.
Na jej przykładzie można omówić takie funkcje jak Hob2Hood, czyli połączenie z okapem. Nie musisz martwić się włączaniem okapu czy regulowaniem ssania podczas gotowania, wszystko odbywa się automatycznie. Oczywiście pod warunkiem, że okap jest tej samej marki i jest wyposażony w tę samą funkcję. Inną funkcją jest również tzw. Eco timer, który wykorzystuje ciepło resztkowe czy funkcja Stop and Go – możliwość wstrzymania gotowania przy zachowaniu ustawionego programu.
Większość dzisiejszych płyt indukcyjnych posiada funkcję Booster. Możesz zwiększyć moc grzewczą, np. gdy trzeba zagotować wodę. Booster zwykle działa we wszystkich strefach gotowania w przypadku wyższej klasy płyt, natomiast tańsze modele zwykle mają go tylko w jednej strefie. Dzięki możliwości łączenia stref gotowania na płycie można użyć większego garnka czy nawet blachy do pieczenia.
Więcej informacji znajduje się na stronie https://sklep.centrumagd.com oraz w wideo recenzjach na YT https://www.youtube.com/c/CentrumAGDcom