Kawa to jeden z ulubionych napojów ludzkości. Niektórzy nie wyobrażają sobie dnia bez wypicia filiżanki ulubionej kawy, inni cenią ją za szlachetny smak. Ten aromatyczny napitek stał się nieodzownym elementem menu restauracji i kawiarni na całym świecie. Parzenie kawy stało się już nawet sztuką, którą zajmują się profesjonalni bariści. Wielu specjalistów z tej dziedziny zgodziłoby się chyba ze stwierdzeniem, że wysoka jakość tego napoju w dużej mierze zależy od ziaren, z których naszą kawę zaparzymy. W opinii wielu za najlepsze uważa się te prosto z Włoch. Czy słusznie? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz na łamach naszego dzisiejszego artykułu.
Krótka historia włoskiej kawy
Na samym początku powiedzmy sobie wprost – kawa nie pochodzi z Włoch, ani tam nie rośnie. Roślinę, z której ziaren robi się aromatyczny napój, nazywamy kawowcem. Występuje ona w tzw. pasie kawowym, w którym panuje klimat subtropikalny – idealny do uprawy kawowca. Ziarna są więc na teren Włoch importowane, tak samo jak do Polski, Hiszpanii czy Anglii. Kawa sprowadzana jest do kraju docelowego w stanie surowym, a następnie wypalana jest w miejscowych palarniach wedle receptur danego zakładu. Dlaczego więc to właśnie Włosi uważani są za liderów w sztuce serwowania tego napoju? Zapewne związane jest to z intensywnym rozwojem kultury kawowej w tym kraju. Włosi wypracowali autorskie metody parzenia ziaren kawowca i skonstruowali pierwszy ekspres do kawy. W końcu espresso italiano znane jest na całym świecie i stanowi podstawę wielu popularnych kaw – np. cappuccino czy latte macchiato, których receptury zostały opracowane rzecz jasna przez samych Włochów.
Kawa włoska – naprawdę najlepsza?
Czy włoska kawa rzeczywiście jest najlepsza na świecie? Odpowiedź brzmi: to zależy. Określenie „kawa włoska” jest bardzo ogólnikowe. Tak naprawdę jakość wypalanych ziaren związana jest ze standardami konkretnej palarni. Wśród nich znaleźć można prawdziwe perełki, których kawa zachwyca swoim smakiem i aromatem. Nie wyklucza to jednak istnienia gorszych palarni, które kierują się przede wszystkim chęcią zysku, a nie wysoką jakością produktu. To, czy kawa jest dobra, zależy więc od konkretnych producentów. Za najlepsze uważane są takie firmy jak Lavazza, Illy, Pellini czy LOLLOCAFE. Smakiem ich aromatycznych kaw możesz cieszyć się również w swoim domu, gdyż bez problemu znajdziesz je już także na polskim rynku. W swojej ofercie posiada je np. e-sklep https://clickitalia.pl/ – to miejsce, które specjalizuje się w sprzedaży wyśmienitych, włoskich produktów.